});
Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in H:\root\home\aninesoft-002\www\wajedword\wp-includes\class.wp-scripts.php on line 447
Banking Gk-Objective Questions-Development Bank

Banking Gk-Objective Questions-Development Bank

www.micsecompetitivexam.com

 

Dear Readers,

We are presenting Banking Objective Questions for upcoming Banking Exams. We will more questions in forthcoming posts.

 

 Banking Gk-Objective Questions-Development Bank – Set 5

 

1)”Development Banks” are
a)Branches of commercial Banks whether in private or public sector, situated in rural
area for upliftment of weaker sections of the society
b)Financial sections which provide long term finance to industries
c)Land development banks which provide development financing to agriculture
d)None of these

2)Industrial Development of was established as a subsidiary of
a)RBI b)SIDBI C)SBI d)Industrial credit & investment corporation of India

3)Which of the following is the first Development Bank of India
a)IFCI b)SFC c)NABARD d)State Industrial Development corporations

4)Which of the following is a development bank ?
a)HDFC b)NHB c)Axis Bank d)DCB

5)Which development financial institution integrated with a bank ?
a)IFCI Ltd b) ICICI LTD c)NHB d)IIFCL

6)Which is the financial development institution created specially for the small & medium enterprises
a)SIDBI b) IDBI c) NABARD d)IFCI LTD

7)The premier export finance institution of the country is
a)RBI b) SBI c) EXIM Bank d)IDBI

8)Which financial institution is helping commercial banks is lending to the infrastructure sector ?
a)IFCI Ltd b) IDBI c) IIFCL d)IIBI

9)The erstwhile Industrial Reconstruction Bank of India (IRBI) is now known as
a)IFCI b) ICICI c) IDBI d)Industrial Investment Bank of India Ltd

10)Which of the following is not correct about development banks in India ?
a)The Development Banks do not seek or accept deposits from the public
b)They provide short term finance
c)The development banks promote economic development by promoting investment & enterprise
d)None of these

11)Which agency is exclusively concerned with the credit needs of all types agricultural and rural development ?
a)SBI b)IDBI c)RBI d) NABARD

12)An example of a development bank in India is
a)SBI b) RBI c) Karnataka state Finance corporation d) PNB

13)Which of the following is the apex institution which handles refinance for agriculture and rural development in India ?
a)RBI b)SIDBI c)NABARD d)SEBI

14)Which among the following is the oldest development Financial Institution of India ?
a)UTI b)IDBI c)ICICI d)IFCI

15)The main function of the EXIM bank is
a)to help RBI in the regulation of foreign exchange
b)To prevent unlicensed exchange
c)to promote exports and curtail imports
d) to conserve foreign exchange

16)In India, the bank NABARD does not provide refinance to
a)Scheduled commercial bank b) RRB c) EXIM bank d) state land development bank

17)Central Government’s contribution towards the capital of RRBs is made through
a)NABARD B) RBI C) SBI D)Central cooperative Bank

18)At present the RBI holds one percent of shareholding in
a)SBI b) NHB c)NABARD D)RBI

19)Which of the following agencies /organizations in India maintain the Micro Finance Development and Equity Fund ?
a)CII b) IBA c)SIDBI d) NABARD

20)Co-operative development bank was set up by
a)NABARD b)RBI c)SBI d)central Govt.

21)NABARD was set up an apex development bank with a mandate for facilitating credit flow for promotion and development of
a)agriculture b)small-scale industries c)cottage & village industries d) handicrafts & others rural crafts
e) All of the above

22)On the recommendation of which committee , the NABARD was established ?
a)Shivaraman comm.. b) basel norms c) Narasimhan comm., d) All of the above

23)NABARD is a
a)Board b)Bureau c)Bank d) Department

24)The headquarter of NABARD is situated in
a)Delhi b)Mumbai c) Lucknow d) Kolkata

25)The Export-Import bank of India (Exim Bank) is a public sector financial institution created by an Act of parliament viz
a)BR Act ,1949 b) The companies Act, 1956 c) Export-Import bank of India Act, 1981 d)The Exim Act, 1948

26)The Exim bank has been set up for the purpose of
a)functioning as a specialized institution for providing comprehensive credits on international competitive terms for exports of capital goods, engineering goods, manufactured produced, projects and services
b)offering advisory services to exporters for non –traditional exports
c)providing refinance facilities in regard to export financing by banks and other financial institutions.
d) All of the above

27)the headquarters of SIDBI is in
a)Lucknow b)New Delhi c) Mumbai d) Kolkata

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ANS:-1-b) 2-a) 3-a 4)b 5)-b 6)-a 7)-c 8)- c 9)-d 10)-b 11-d) 12-c) 13-c) 14-d) 15-c)
16-d) 17- a) 18-c) 19-d 20-a) 21-e) 22-a) 23-c) 24-b) 25-c) 26-d) 27-a)

Click Below for more study mate
 Development Bank-Shorts notes  Banking Gk-questions asked in IBPS RRB clerk 2016  QA-DI -For Bank & Insurane  QA-Arithmetic Questions asked in IBPS RRBs officer -2016  GK-Traditional -Book & Author

 

(Visited 1,337 times, 6 visits today)
Hello World

Be the first to comment on "Banking Gk-Objective Questions-Development Bank"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*